Katinka900 » Specials » Voeding en ziekten

Relatie voeding en ziekten

Relatie voeding en ziekten Heel veel ziekten zijn ontstaan door een slecht voedingspatroon. De winkels liggen vol met kant-en-klaar producten en zakjes en pakjes die je moeten helpen om snel een maaltijd op tafel te zetten. Lekker makkelijk zou je denken, maar hoe gezond is dit allemaal en wat zijn de gevolgen hiervan op langer termijn?

Voeding en ziekten

Steeds vaker komen wetenschappers erachter dat ziektes worden veroorzaakt door ons voedingspatroon. We worden door het voedsel wat te koop is in Westerse winkels niet alleen steeds dikker, maar ook steeds ongezonder. Reden dus om ons voedingspatroon eens streng onder de loep te nemen.

Nieuws over voeding

Regelmatig worden we opgeschrikt door krantenkoppen met teksten als “Gezonde voeding kan kwart van alle kankers en hart- en vaatziekten voorkomen”, “Vezelrijke voeding vermindert de kans op hartziekten en darmkanker en “Verzadigde- en trans-vetzuren verhogen het risico op coronaire hartziekten”.

Meestal staan we hier slechts een paar minuten bij stil en betrekken we deze teksten niet direct op ons eigen voedingspatroon, want we eten toch gezond? In de praktijk blijkt dat dus tegen te vallen. Er wordt teveel gesnackt en te weinig groenten en fruit gegeten, vaak uit gemakzucht of door tijdgebrek. En het is zo lekker met een zak chips, een gevulde koek of een reep chocolade op de bank.

Toch blijkt steeds vaker dat dit de nodige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Hoge bloeddruk of hypertensie

Hoge bloeddruk of hypertensie

Een hoge bloeddruk is geen ziekte. Je merkt soms zelfs niet dat je een te hoge bloeddruk hebt, daarom kan het geen kwaad om bij twijfel even je bloeddruk te laten checken bij de huisarts. Een hoge blo…
Misverstanden over gezonde voeding

Misverstanden over gezonde voeding

Veel mensen denken gezond bezig te zijn, terwijl ze voedsel tot zich nemen dat eigenlijk helemaal niet zo gezond is. Dit kan om verschillende redenen zijn. Het stilt bijvoorbeeld je hongergevoel niet…
De relatie tussen auto-immuunziekten en voeding

De relatie tussen auto-immuunziekten en voeding

Voeding blijkt meer invloed op ons lichaam te hebben dat altijd werd gedacht. Je hebt voedsel waardoor je je lichamelijk beter gaat voelen en ook voedsel waardoor je je lichamelijk slechter gaat voele…
De link tussen voeding en psychische gezondheid

De link tussen voeding en psychische gezondheid

Goede voedingsmiddelen zijn de basis voor een goede gezondheid. Dat geldt ook voor onze geestelijke gezondheid. Er blijken steeds meer mensen te zijn met psychische klachten en de vraag hierbij is hoe…
Pijn in gewricht, vaak relatie voeding

Pijn in gewricht, vaak relatie voeding

Wanneer je pijn hebt in je knie of last hebt van artrose, reuma, fibromyalgie of jichtklachten denk je misschien niet gelijk aan je voedingspatroon, maar vaak is je voeding de oorzaak van de klachten.…
Welke voeding vermindert de kans op kanker?

Welke voeding vermindert de kans op kanker?

Slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging zijn verantwoordelijk voor verschillende soorten van kanker. Volgens het World Cancer Research Fund zouden 30% van alle kankergevallen voorkomen kunnen w…
Overgangsklachten, waar kan je last van hebben

Overgangsklachten, waar kan je last van hebben

Van de overgang spreek je wanneer de menstruatiecyclus onregelmatig wordt en uiteindelijk de menstruatie helemaal wegblijft. Gemiddeld duurt het na de eerste klachten nog zo’n vier jaar voordat de men…
Het belang van darmflora: gezonde darmen

Het belang van darmflora: gezonde darmen

Soms is het nodig dat er een deel van de darm verwijderd wordt, bijvoorbeeld bij kanker of de ziekte van Crohn. Het kan ook zijn dat iemand last heeft van het kortedarmsyndroom. In dat geval is er een…
Spierkrampen in benen of voeten

Spierkrampen in benen of voeten

Het gebeurt de meeste mensen wel eens, ineens een ondragelijke kramp in de voet, tenen of kuit. Deze verkrampingen van de spieren zijn erg pijnlijk en kunnen lang aanhouden. Vaak komen de krampen uit…
Kinderen met astma: richtlijnen

Kinderen met astma: richtlijnen

In Nederland heeft 20% van de peuters astma, van de kinderen in de basisschoolleeftijd 7-10%. Bij de helft van deze basisschoolkinderen verdwijnen deze klachten in de puberteit (Nationaal kompas volks…
Hoe kan je dementie voorkomen?

Hoe kan je dementie voorkomen?

Het aantal mensen met dementie zal de komende twintig jaar alleen maar toenemen. De verwachting is dat de toename maar liefst vijfenveertig procent zal zijn. Natuurlijk is dementie niet te voorkomen m…
Waarom we allemaal vitamine D zouden moeten slikken

Waarom we allemaal vitamine D zouden moeten slikken

Per dag heeft een mens tien microgram vitamine D nodig om gezonde botten, tanden en spieren te krijgen en te houden volgens de volksgezondheidsdienst in Engeland (Public Health Engeland). Vitamine D w…
Gepubliceerd door Katinka900 op 24-08-2015, laatst gewijzigd op 30-08-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/voeding/wat-is-de-relatie-tussen-voeding-en-gezondheid/