Katinka900 » Specials » Alzheimer voorkomen

Alzheimer voorkomen en de eerste verschijnselen

Alzheimer voorkomen en de eerste verschijnselen In 2014 waren er in Nederland ongeveer 260.000 mensen met klachten van dementie en dit aantal is groeiende. Van deze dementerende, heeft ongeveer 70 % de ziekte van Alzheimer. Dat dit aantal groeiende is komt door de vergrijzing, maar ook door slechte leefgewoonten die obesitas en diabetes veroorzaken. Mensen met obesitas en/of diabetes hebben meer kans op dementie. Dementie kan worden uitgesteld en in sommige gevallen zelfs worden voorkomen door een gezonde levensstijl.

Gezonde levensstijl voorkomt Alzheimer

Alzheimer is voor een deel erfelijk en in sommige families komt het zoveel en zo vroeg voor dat je het vrijwel niet kan tegengaan. Wel kan je dan door gezonde leefgewoonten Alzheimer uitstellen. Overgewicht, te weinig bewegen en een te passieve levensstijl vergroten de kans op Alzheimer. Wanneer je lichamelijk en geestelijk langer actief blijft en gezond eet, kan je de kans op Alzheimer verkleinen of in ieder geval het moment waarop de ziekte toeslaat uitstellen. Zweeds onderzoek (Karolinska Institute) heeft uitgewezen dat een gezonde levensstijl en een gezond voedingspatroon het begin van Alzheimer en andere vormen van dementie met vijf jaar kan uitstellen. Ook kunnen beginnende dementieklachten hiermee een tijd lang tot staan worden gebracht, zodat ze dus tijdelijk niet verder toenemen.

Sociale contacten

Sociale contacten zijn noodzakelijk om als mens goed te kunnen functioneren. Mensen worden gelukkiger door sociale interactie en hebben andere mensen nodig als gezelschap en als klankbord. Een actief sociaal leven prikkelt de hersenen en wanneer iemand zich gewaardeerd voelt door anderen is dit goed voor zijn of haar zelfvertrouwen en algemeen welbevinden. Bovendien stimuleert sociaal contact. Mensen met veel sociale contacten zullen vaak ook actiever zijn en meer deelnemen aan allerlei verschillende activiteiten dan mensen met weinig sociale contacten.

Zorg goed voor jezelf

Ouder worden gaat helaas gepaard met lichamelijke aftakeling. Je gaat slechter zien, slechter horen en slechter lopen. Veel mensen stellen het gebruik van hulpmiddelen lang en in vele gevallen te lang uit. Doordat ze slechter horen functioneren ze sociaal ook slechter en doordat ze slechter zien worden ze visueel minder geprikkeld en kosten veel handelingen extra energie en de mensen die slechter ter been zijn, zitten vaker thuis. Dit is allemaal niet nodig, wanneer men tijdig aan de bel trekt en iets doet aan de beperkingen. Slechter horen, slechter zien en slechter lopen betekend minder kunnen, minder doen, meer missen en minder geprikkeld worden en dus een grotere kans op een vorm van dementie.

Eerste verschijnselen Alzheimer

Waaraan kan je Alzheimer herkennen, wat zijn de eerste verschijnselen waarmee je te maken krijgt?
  • Moeite met dagelijkse taken: wanneer je problemen krijgt met zaken die normaal geen problemen opleveren zoals, een bekende route rijden, het bereiden van een bekende maaltijd, rekeningen betalen.
  • Gebrek aan motivatie: lusteloosheid, geen zin in dingen die je normaal leuk vindt, passiviteit.
  • Balans problemen: wanneer je sneller je evenwicht verliest, snel valt of onzeker gaat bewegen kan dit ook een teken van beginnende Alzheimer zijn.
  • Sociaal gedrag wordt moeizamer doordat je sarcasme niet meer herkent en sommige grapjes niet meer begrijpt. Het kost steeds meer energie om sociaal actief te blijven.
  • Vergeetachtigheid: het kost steeds meer moeite om op woorden of op namen te komen. Voorwerpen liggen steeds vaker op andere plaatsen dan dat je verwacht.
  • Staren: je denkt even vijf minuten te gaan zitten en uiteindelijk is er een half uur voorbij gegaan zonder dat je wat gedaan hebt. Een half uur voor je uit zitten staren.
Alzheimer voorkomen: het belang van voeding

Alzheimer voorkomen: het belang van voeding

Inmiddels is wel bekend dat Alzheimer niet valt te voorkomen, maar je kan wel de kans hierop verlagen of het verloop van het ziekteproces vertragen. Dit kan door geestelijk langer actief te blijven, d…
Alzheimer: waarom beweging goed voor je is

Alzheimer: waarom beweging goed voor je is

Je hoort vaak dat bewegen belangrijk is. Niet alleen om lichamelijk in een goede conditie te blijven, maar ook geestelijk. Genoeg bewegen is één van de dingen waarmee je Alzheimer kan uitstellen of ve…
Beginfase Alzheimer: wat kan helpen?

Beginfase Alzheimer: wat kan helpen?

Wanneer jij of een familielid in de beginfase van Alzheimer zit, is dit een verdrietige zaak. Het ziekteproces kan redelijk snel verlopen en dit is belastend voor de patiënt zelf, maar ook voor de fam…
Dementie: wat is het en welke vormen zijn er?

Dementie: wat is het en welke vormen zijn er?

Vaak worden de begrippen dementie en de ziekte van Alzheimer door elkaar gebruikt. Ten onrechte want dementie is niet hetzelfde als de ziekte van Alzheimer, maar wel het gevolg van de ziekte van Alzhe…
Geestelijke activiteit voorkomt Alzheimer

Geestelijke activiteit voorkomt Alzheimer

Wat bedoelen we dan eigenlijk met geestelijke activiteit? Dan hebben we het niet over het maken van iedere dag dezelfde soort puzzels of andere routinematige zaken. Nee, juist over het doorbreken van…
Gepubliceerd door Katinka900 op 28-12-2015, laatst gewijzigd op 15-06-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/onderzoek/2014/februari/aantal-mensen-met-dementie.aspx
  • http://www.huffingtonpost.com/entry/7-surprising-early-signs-of-alzheimers-disease_56156644e4b0cf9984d809ef
  • http://www.newsmax.com/Health/Health-News/alzheimers-lifestyle-memory-research/2015/07/24/id/658713/