Relatie voeding en ziekten
Heel veel ziekten zijn ontstaan door een slecht voedingspatroon. De winkels liggen vol met kant-en-klaar producten en zakjes en pakjes die je moeten helpen om snel een maaltijd op tafel te zetten. Lekker makkelijk zou je denken, maar hoe gezond is dit allemaal en wat zijn de gevolgen hiervan op langer termijn?
Voeding en ziekten
Steeds vaker komen wetenschappers erachter dat ziektes worden veroorzaakt door ons voedingspatroon. We worden door het voedsel wat te koop is in Westerse winkels niet alleen steeds dikker, maar ook steeds ongezonder. Reden dus om ons voedingspatroon eens streng onder de loep te nemen.
Nieuws over voeding
Regelmatig worden we opgeschrikt door krantenkoppen met teksten als “Gezonde voeding kan kwart van alle kankers en hart- en vaatziekten voorkomen”, “Vezelrijke voeding vermindert de kans op hartziekten en darmkanker en “Verzadigde- en trans-vetzuren verhogen het risico op coronaire hartziekten”.
Meestal staan we hier slechts een paar minuten bij stil en betrekken we deze teksten niet direct op ons eigen voedingspatroon, want we eten toch gezond? In de praktijk blijkt dat dus tegen te vallen. Er wordt teveel gesnackt en te weinig groenten en fruit gegeten, vaak uit gemakzucht of door tijdgebrek. En het is zo lekker met een zak chips, een gevulde koek of een reep chocolade op de bank.
Toch blijkt steeds vaker dat dit de nodige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.