Biografieën schrijvers
Veel schrijvers en schrijfsters hebben zelf een leven wat leest als een boek en dit maakt het soms interessant om hun levensgeschiedenis te lezen. Hoe komen deze schrijfsters aan hun onderwerpen? Putten ze uit hun eigen leven? Wat zijn hun drijfveren?
Nieuwsgierig naar het leven van de schrijver
Nieuwsgierigheid zit bij de mens ingebakken en is van alle tijden. Ook in het verleden werden vaak boeken geschreven met biografieën over beroemde schrijfsters, denk aan de uitgegeven biografieën over Agatha Christie, Catharine Cookson en Daphne du Maurier. Voorbeelden hiervan zijn het boek:
- Suzanne Shakespeare van Alida C. Rijnders. Dit boek gaat over de dochter van de beroemde schrijver William Shakespeare.
- Agatha Christie, A Biography (1984) geschreven door Janet Morgan.
- Barbara Cartland. An authorized biography, geschreven in 1985 door Gwen Robyns
Waarom worden er biografieën over schrijfsters en schrijvers geschreven?
Schrijfsters en schrijvers zijn bekend door hun boeken, maar in het dagelijks leven treden ze minder op de voorgrond. Hierdoor ontstaat nieuwsgierigheid naar de persoon achter de boeken. Waar vindt deze schrijfster haar inspiratie en bij romans groeit ook vaak de vraag in hoeverre de boeken op de eigen belevenissen van de schrijfster zijn gebaseerd. Daarnaast zijn schrijfsters vaak een inspiratiebron. Er zijn veel mensen die de wens hebben ooit eens een boek uit te geven, maar het ontbreekt aan inspiratie of het boek wordt door geen enkele uitgever geaccepteerd. Het is dan een troost om te lezen dat ook de eerste boeken van een beroemd schrijver zijn afgewezen. Verder kan het helpen wanneer je leest hoe hun verhalen vorm krijgen en hoe het schrijfproces bij hun verloopt. Toch is dit niet de belangrijkste reden dat er boeken over schrijfsters en schrijvers geschreven worden. De belangrijkste reden blijft toch nieuwsgierigheid naar de persoon achter al die boeiende verhalen.