Gezond voedsel van levensbelang
Voedsel heeft niet alleen voedingswaarde. Sommige voedingsmiddelen hebben ook gezonde eigenschappen. In een enkel geval zijn de eigenschappen van onze voeding zelfs geneeskrachtig te noemen. Niet dat voeding zieke mensen kan genezen, maar goede voeding kan wel helpen om ons lichaam langer gezond en sterk te houden.
Voeding voor een langer leven
Wanneer we langer willen leven moeten we ons beschermen tegen schadelijke invloeden. Hierbij helpen antioxidanten. Antioxidanten bevinden zich gewoon in onze voeding. Wat zijn antioxidanten eigenlijk? Onze cellen worden voortdurend aangevallen door vrije radicalen. Deze zijn in staat om onze cellen te beschadigen waardoor gemuteerde cellen kunnen ontstaan (kanker). Antioxidanten zijn in staat om vrije radicalen onschadelijk te maken. Vrije radicalen kan je niet vermijden. Ze zijn een bijproduct van een normale stofwisseling. Wel kunnen er meer vrije radicalen in je lichaam komen door stress, alcoholgebruik, luchtvervuiling en voedselvervuiling in de vorm van bestrijdingsmiddelen en zware metalen.
Ook blijkt uit onderzoek dat mensen met een gezond gewicht langer leven doordat ze minder vaak getroffen worden door hart- en vaatziekten. Zoals bij de meeste dingen is het ook bij voeding zo dat overdaad schaadt.
Onze levensverwachting wordt voor 75% door onze omgeving en voor 25% door onze genen bepaald. Het heeft dus zeker nut om hier met je voedingspatroon en leefpatroon rekening mee te houden.