De geschiedenis van Zeeuws-Vlaanderen
Zeeuws-Vlaanderen is rijk aan legendes en sagen. Er zijn er zelfs zoveel dat er een route bestaat langs alle volksvertellingen van Zeeuws-Vlaanderen. Van de Vos Reynaarde en Tybeert de Kat, naar de Vliegende Hollander en de zeemeermin van Waterlandkerkje.
De Zeeuwse route langs volksvertellingen
De route is ooit uitgestippeld door Olaf Tempelman en hij brengt je langs het Reinaertmonument bij de Gentsepoort in Hulst en het Reinartsbeeld op de Grote Markt. Daarna gaat de tocht verder naar Terneuzen om het zogenaamde geboortehuis van de Willem van der Decken te bezoeken. Daarna doet de tocht Biervliet. In dit dorp is volgens de legende het haringkaken uitgevonden en uiteindelijk eindigt de tocht in Sluis voor het Belfort stadhuis. Hier vinden we Jantje van Sluis. De alcoholist die de kerkklok ontregelde en daardoor de Aanval op Sluis in 1606 verhinderde.
De legendes en vertellingen van Zeeuws-Vlaanderen
Veel van de Legendes en vertellingen van Zeeuws-Vlaanderen in vroegere tijden zijn opgetekend in het boek: "Het spookt in Zeeuws-Vlaanderen". Tegenwoordig kent Zeeuws-Vlaanderen ook nog zijn spookverhalen. Zo kennen veel mensen het spookhuis van St. Anna ter Muiden en het spookhuis aan de Poeldijk in Sas van Gent, wat in 2012 is gesloopt.In deze spookhuizen werden wicca bijeenkomsten en seances gehouden. Zo worden de legendes en vertellingen in Zeeuws-Vlaanderen nog steeds levend gehouden.