De narigheid van een psychische stoornis
Ongeveer één op de tien Nederlanders geeft aan op dit moment psychische klachten te hebben en ongeveer vier á vijf mensen op de duizend inwoners is chronisch psychiatrisch patiënt. In totaal krijgt ongeveer veertig procent van de Nederlandse bevolking minimaal één keer in zijn of haar leven te maken met een psychische stoornis. Psychische klachten zijn dus niet bepaald uitzonderlijk, maar toch wordt er vaak nog vreemd tegenaan gekeken.
Combinatie
Soms gaan ernstige psychische klachten en drugsgebruik samen. In geval van stemmingsstoornissen is de kans op een dubbeldiagnose (psychische aandoening en verslaving) dertien procent en bij een angststoornis zestien procent.
Ook een combinatie van verschillende psychische stoornissen komt vaak voor. Iets meer dan de helft van de patiënten met een stemmingsstoornis heeft hiernaast ook een angststoornis.
Psychische hulp
In Nederland zoeken mensen makkelijk hulp bij psychische problemen, ook al blijkt dat ze achteraf vaak zeer kritisch zijn over het effect wat deze hulp heeft gehad op hun klachten. Vaak zijn ze zelfs bijzonder negatief. Uiteindelijk vindt maar zestien procent van de mensen die hulp hebben gezocht dat dit uiteindelijk een positief effect heeft gehad.
In Nederland lopen veel mensen met psychische klachten rond en dat aandeel lijkt alleen maar toe te nemen terwijl dit daalt in de landen om ons heen. Daarnaast heeft Nederland een ruim aanbod psychische behandelingen, met als gevolg dat de kosten hoog zijn. Zelfs meer dan twee keer hoger dan in andere OESO-landen. Dit alles roept toch wel de vraag op wat er mis is met de psychiatrische behandeling in Nederland.