Katinka900 » Specials » Tieners

Help, een tiener in huis

Er valt veel informatie te vinden over het opvoeden van kleine kinderen, maar met een tiener in huis sta je soms ook voor verrassingen. En deze verrassingen zijn niet altijd even prettig. Een tiener is ook moeilijker te beïnvloeden dus op te voeden dan een jonger kind. Help, ik heb een tiener in huis!

Tieners en humeur

Tieners zijn vaak snel uit hun humeur. Jantje lacht, Jantje huilt is zeer zeker van toepassing op de meeste tieners. Vaak zijn ze kort aangebonden, vinden ze je een zeur en ze zijn soms flink chagrijnig. Het is niet altijd prettig om een tiener in huis te hebben. Hun hele hormoonhuishouding ligt overhoop. Dit is bij jongeren tussen de tien en zestien jaar de grootste oorzaak voor de stemmingswisselingen. Daarbij kan dan ook nog vermoeidheid door gebrek aan slaap komen. Blijf in ieder geval in gesprek met je puber. Communicatie blijft belangrijk. Ook al heb je al lang door waar de schoen wringt, het blijft belangrijk dat de puber dit zelf uitspreekt. Dit is goed voor de relatie en de puber ordent vaak tijdens het gesprek pas zijn gedachten. Zo komt hij er soms tijdens het praten pas achter wat hem echt dwars zit. Wanneer een tiener ernstig lijdt aan stemmingswisselingen is het geen gek idee om dit eens met de huisarts te bespreken.

Pubertijd is verandertijd

Een puber groeit lichamelijk, hormonaal en ook geestelijk langzaam naar de volwassenheid toe en dit gaat gepaard met onzekerheid en niet goed weten van hij met zichzelf aan moet. De puber maakt zich los van zijn ouders en klemt zich steeds meer vast aan zijn vrienden. In het begin van de puberteit wil hij helemaal niet opvallen. Hij wil ten onder gaan in de massa en pas wanneer hij zich weer wat zekerder gaat voelen, leert hij zichzelf als jongvolwassenen kennen. Dat is het moment dat er een duidelijk zelfbeeld ontstaat en dat de puber zich wil onderscheiden. Dan is hij minimaal 14 jaar, maar waarschijnlijk ouder. Vanaf ongeveer 16 jaar zijn de meeste pubers er aan toe om zich losser te maken van hun vrienden en zich te onderscheiden. Ze durven dan een afwijkende mening te hebben, zonder bang te zijn dat ze daardoor buiten de groep komen te staan.

Meer lezen over tieners in huis?
Afkortingen die jongeren gebruiken op social media

Afkortingen die jongeren gebruiken op social media

Soms worden er vooral door jongeren de raarste afkortingen gebruikt op sociaal media. Voor ouders vaak onbegrijpelijk, maar ook veel jongeren hebben wel eens het idee dat ze best een afkortingenwoorde…
Tieners en vermoeidheid

Tieners en vermoeidheid

Chronische vermoeidheid is bij tieners een veel voorkomende kwaal. Het treft vaker meisjes dan jongens. Volgens het St. Radboud ziekenhuis in Nijmegen zijn er in Nederland zo'n 6000 jongeren (20% van…
Welke factoren hebben invloed op het leren?

Welke factoren hebben invloed op het leren?

In de loop van ons leven vergaren we veel kennis. De één meer dan de andere en de één lijkt het ook wat makkelijker af te gaan dan de andere. Op welke manier en volgens welke fases (volgens Kolb) doen…
Passief agressieve kinderen, passief gedrag uit boosheid

Passief agressieve kinderen, passief gedrag uit boosheid

Sommige kinderen vertonen uit boosheid passief gedrag. Ze doen net alsof ze je niet horen, doen zich hulpelozer voor als dat ze zijn en voeren klusjes met opzet slecht of half uit in een poging om je…
Pubergedrag, wat is normaal en wat niet?

Pubergedrag, wat is normaal en wat niet?

Niet alle pubers zijn hevige rebellen, maar wanneer ze dat wel zijn drijven ze je soms tot wanhoop. Hoe moet je ze benaderen en welk gedrag is normaal? Wanneer moet je je zorgen gaan maken over het ge…
Groepsdruk en de invloed van de groep op tieners

Groepsdruk en de invloed van de groep op tieners

Mensen gedragen zich vaak anders in een groep dan wanneer ze alleen zijn. In groepen versterken de leden onderling elkaars gedrag. Vooral negatief gedrag wordt in een groep helaas vaak aangewakkerd. S…
Ontspoorde tiener, opvoeding en verantwoordelijkheid?

Ontspoorde tiener, opvoeding en verantwoordelijkheid?

Sommige tieners slaan door. Ze worden gewelddadig, gebruiken alcohol en drugs, worden depressief en maken zich schuldig aan roekeloos gedrag. Als ouder maak je je om dit gedrag begrijpelijkerwijs zorg…
Waarom ontsporen tieners?

Waarom ontsporen tieners?

We weten natuurlijk allemaal wel dat de hersenen van tieners nog niet volgroeid zijn en dat ze nog niet kunnen plannen en dat ze de gevolgen van hun daden slecht kunnen overzien. Toch gaat het met 80%…
Hoe weet ik of mijn kind drugs gebruikt?

Hoe weet ik of mijn kind drugs gebruikt?

Drugsgebruik komt helaas overal voor en ieder kind zal minimaal één keer in zijn leven drugs aangeboden krijgen. Het maakt wat dat betreft weinig uit of je in een dorp of in een stad woont. Drugsgebru…
Tiener alleen op vakantie

Tiener alleen op vakantie

Op een gegeven moment stelt je tiener de vraag of hij of zij alleen of met zijn of haar vrienden op vakantie mag. Wat doe je dan? Vanaf welke leeftijd vind je dit goed en welke afspraken maak je? Welk…
Motiveer jezelf om je huiswerk te maken

Motiveer jezelf om je huiswerk te maken

Het is niet altijd makkelijk om jezelf te motiveren tot het maken van je huiswerk. Natuurlijk wil je over en wil je dat diploma, maar het ligt allemaal nog zo ver in de toekomst. Je leeft nu en dan li…
Hoe ga je om met een lastige puber?

Hoe ga je om met een lastige puber?

Lastige pubers kunnen een bron van irritatie zijn. Ze hebben wisselende stemmingen, ze liegen, hebben een grote mond en doen verder het liefst een hele dag niets. Gelukkig zijn niet alle pubers zo, ma…
Luie tieners, kan je ze motiveren?

Luie tieners, kan je ze motiveren?

Tieners die hele dagen op de bank hangen, niks doen en ook op school niet presteren? We kennen ze allemaal wel. Wat moet je met zo'n tiener die totaal niet te motiveren is? Ze glijden qua opleiding la…
Wat doen tieners met hun smartphone?

Wat doen tieners met hun smartphone?

De meeste tieners (meer dan 70%) bezitten tegenwoordig een smartphone en gebruiken deze om hun Facebook, Twitter en Instagram account bij te houden. De smartphone wordt door de tieners vooral gebruikt…
Menstruatie en het belang van persoonlijke hygiëne

Menstruatie en het belang van persoonlijke hygiëne

Hygiëne is altijd belangrijk. De goede hygiëne voorkomt ziektes en ongedierte en heeft niet alleen te maken met fris ruiken en schoon zijn. Vooral tijdens de menstruatie is een goede lichamelijke hygi…
Conflicten tussen ouders en tieners

Conflicten tussen ouders en tieners

Er zijn veel onderwerpen die kunnen leiden tot conflicten tussen ouders en hun tieners. Eigenlijk komen deze conflicten in ieder huishouden op hetzelfde neer. De conflicten gaan over diverse onderwerp…
Gepubliceerd door Katinka900 op 25-06-2012, laatst gewijzigd op 09-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.