Onze hersenen, we weten er nog weinig van
De hersen zijn complex en er spelen zich vele processen af, die we nu nog niet allemaal begrijpen. Hersencellen hebben uitlopers die dendrieten genoemd worden en deze uitlopers hebben verschillende vertakkingen aan het uiteinde, axon genoemd. De hersencellen communiceren met elkaar doordat ze via de dendrieten informatie binnen krijgen. De uitwisselplaats of koppelplaats tussen de verschillende dendrieten noemt men een synaps en de informatie wordt uitgewisseld in de vorm van neurotransmitters. Dit is een korte uitleg over de werking van onze hersenen.
Verschillen in hersenen
Hersenen zijn niet allemaal hetzelfde. De hersenen van mannen bevatten gemiddeld 16 procent meer hersencellen en bij vrouwen zijn het limbisch systeem en de hersenbalk dan weer groter. Dit maakt dat de hersenen van mannen en vrouwen net iets anders werken en verklaart (kort door de bocht) waarom vrouwen emotioneler en taalvaardiger zijn en mannen technischer en beter in het oplossen van complexe problemen zijn. Maar we spreken hier over gemiddelden. Er zijn zoveel individuele verschillen dat je niet echt kan spreken van een mannen- of een vrouwenbrein. Er zijn namelijk ook vrouwen met meer hersencellen en een kleiner limbisch systeem en hersenbalk. Hebben zij dan mannenhersenen?
Hersenen en stoornissen
We weten dat mensen met een autistische stoornis minder verbindingen in de hersenen hebben en dat bij MS (Multiple Sclorose) sprake is van ontstekingen in de hersenen. Op de plaatsen van de ontstekingen blijven littekens achter, waardoor het hersenvolume geleidelijk afneemt en de klachten toenemen.
Bij de ziekte van Alzheimer krimpt het hersenweefsel, zijn de plooien aan de buitenkant van de hersenen dieper en zijn de hersenkamers vergroot. Deze veranderingen in de hersenen schrijden voort naarmate de ziekte zich verder ontwikkeld.
En zo valt er heel veel informatie te vinden in het brein en meer nog in de daarin aanwezige neurotransmitters en de hersenactiviteit. Vooral wat neurotransmitters en hersenactiviteit betreft valt er nog heel wat te ontdekken en kan informatie van vandaag, morgen alweer verouderd zijn.