Katinka900 » Specials » Vakantie engeland
De pen is de tong van de geest.

Vakantie in Engeland, toeristische bezienswaardigheden

Vakantie in Engeland, toeristische bezienswaardigheden Engeland is een land vol historie. Dit komt niet alleen doordat de Engelsen trots zijn op hun cultureel erfgoed, maar ook doordat Engeland een lange bewoningsgeschiedenis heeft. Al in de ijzertijd (700 jaar voor Christus) werden in Engeland bossen gekapt om plaats te maken voor de mens. In Engeland zijn dan ook historische elementen bewaard gebleven uit verschillende tijdvakken van onze geschiedenis.

De Engelse Pond

Wanneer je op vakantie gaat naar Engeland, moet er geld gewisseld worden. Engeland heeft namelijk de Engelse Pond als betaalmiddel en niet de euro. Pinnen is in Engeland vrijwel overal mogelijk en op sommige plaatsen is het ook mogelijk met de euro te betalen, al is dat meestal niet tegen een gunstige koers.

Overblijfselen uit de Prehistorie

Er zijn uit de prehistorie een aantal toeristische bezienswaardigheden bewaard gebleven. Het bekendste prehistorische monument in Engeland is waarschijnlijk Stonehenge. Een stenen cirkel uit het late Neolithicum, onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed en een toeristische trekpleister. Daarnaast vind je in Norfolk Grime's Graves, een neolithisch vuurstenen mijncomplex en in Avebury Silbury Hill, een door mensenhanden aangelegde krijtheuvel, bedoeld als grafheuvel. Andere neolithische grafheuvels zijn gevonden in de buurt van het dorpje Trottiscliffe (Coldrum Long Barrow of Coldrum Stones), bij het dorpje Wellow (Wellow Tumulus), in de buurt van Uley (Hetty Pegler's Tump) en op Cleeve Hill in de buurt van Cheltenham (Belas Knap).

De middeleeuwse kastelen

Overblijfselen uit de middeleeuwen zijn overal in Engeland te vinden en dan vooral in de vorm van vele Middeleeuwse kastelen, die te bezichtigen zijn. We noemen er hier enkele:
 • Dover Castle in Dover, hiervan werden de eerste fundamenten bestaande uit aarden wallen en grachten 800 jaar voor Christus al aangelegd, maar de beginselen van het huidige indrukwekkende kasteel werden in opdracht van Willem de Veroveraar in 1066 aangelegd.
 • Kenilworth Castle in Kenilworth is een ruïne van een paleis uit de late middeleeuwen.
 • Tintagel Castle in Tintagel is vooral bekend omdat het kasteel verbonden is met de legende van koning Arthur. Ook dit kasteel is niet meer dan een ruïne.
 • Bolsover Castle in Bolsover (eind elfde eeuw) heeft geen authentiek meubilair meer, maar wel prachtige wand- en plafondschilderingen.
 • Portchester Castle bij Portchester is een voormalig Romeins fort wat verbouwd werd tot kasteel en tot in de negentiende eeuw in gebruik was als gevangenis. Het kasteel is nu een ruïne.
 • Warkworth Castle is een middeleeuwse kasteelruïne in Warkworth, waarvan de stenen toren nog redelijk intact is.
 • Dunstanburgh Castle is de volgende ruïne. Het kasteel ligt drie kilometer ten oosten van Embleton.
 • Carisbrooke Castle in Carisbrooke staat in het teken van Charles I, die heer in de maanden voorafgaande aan zijn proces werd opgesloten. Er is in het kasteel een museum, voornamelijk aan hem gewijd. Er zijn daarnaast ook een aantal kamers opengesteld voor publiek.
 • Middleham Castle is een ruïne in Middleham.
 • Blenheim Palace nabij Oxford is één van de mooiste barokke landhuis van Engeland. Mooi ingericht met binnen ook een tentoonstelling gewijd aan Winston Churchill, die hier werd geboren.
 • Warwick Castle in Warwick heeft mooi ingerichte kamers met een prachtige tuin en een bijzondere collectie middeleeuwse wapens.

Naast historische overblijfselen is ook de natuur in Engeland de moeite waard. Denk bijvoorbeeld aan de witte krijtrotsen in Dover en het heuvelachtig landschap van de Cotswold met zijn talrijke pittoreske dorpjes. Voor degene die een stedentrip willen boeken is Londen een geweldige bestemming. Museumliefhebbers komen in Londen zeker aan hun trekken, want musea zijn hier over het algemeen gratis te bezichtigen.

High Tea

Wanneer je naar Engeland (het theeland bij uitstek) gaat, is het leuk om een keer een High Tea te nuttigen. In Engeland wordt dit meestal een Afternoon Tea genoemd. Dit is een pot thee met hierbij sandwiches, scones en allerlei zoetigheid. Meestal wordt dit gegeten tussen drie en vijf uur 's middags.
Arundel in Engeland met zijn kasteel en kathedraal

Arundel in Engeland met zijn kasteel en kathedraal

Het plaatsje Arundel in Zuid-Engeland is de moeite van het bezoeken waard. Er zijn veel historische elementen bewaard gebleven. Het plaatsje wordt gedomineerd door het duidelijk aanwezige kasteel van…
Charlecote Park in Warwick, Engeland

Charlecote Park in Warwick, Engeland

Charlecote Park bestaat uit een landhuis in Tudorstijl, wat is ingericht als een museum. Dit huis is omringd door schitterende tuinen met kleurige planten en een hertenkamp. Naast het huis staat een k…

De erfenis van William Shakespeare

William Shakespeare wordt nog steeds geroemd vanwege zijn grote invloed op de Engels taal. Veel Engelse woorden, citaten en uitdrukkingen zijn door hem bedacht. Volgens het Engels woordenboek van Oxfo…
De geschiedenis van de Tower of London

De geschiedenis van de Tower of London

De Tower of London ligt in het centrum van Londen aan de oever van de Thames. Dit kasteel werd in 1066 gebouwd door Willem de Veroveraar. Het was één van de symbolen gebouwd ter ere van de Normandisch…
Portsmouth, een havenstad aan de zuidkust van Engeland

Portsmouth, een havenstad aan de zuidkust van Engeland

Portsmouth is door veel bekende mensen uit de geschiedenis aangedaan. Charles Dickens werd geboren in Portsmouth, Arthur Conan Doyle begon hier zijn carrière als arts en ontmoette hier zijn eerste vro…
Rochester: een klein stadje in Kent, Engeland

Rochester: een klein stadje in Kent, Engeland

Rochester is een klein stadje, gelegen aan de rivier de Medway, veel mensen wel bekend uit de geschiedenis van Michiel de Ruyter. Rochester was twintig jaar lang (tot aan zijn dood in 1870) de woonpla…
Stadswandeling door Londen

Stadswandeling door Londen

Wanneer je Londen bezoekt, wil je wel graag alle bezienswaardigheden aandoen. Zoveel mogelijk zien en zoveel mogelijk doen in een korte tijd. Hieronder vind je een stadswandeling door Londen, waarbij…

The Historic Dockyard in Chatham, maritiem openluchtmuseum

Dit werfterrein werd gebruikt tot 1984, maar had zijn gloriejaren in de zeventiende en achttiende eeuw. Op en rond deze werf valt veel te zien. Er zijn drie boten te bezichtigen; namelijk een Victoria…
Gepubliceerd door Katinka900 op 19-08-2016, laatst gewijzigd op 05-09-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Luxstorm, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Engeland
 • http://www.english-heritage.org.uk/visit/familydaysout/top-10-castles/
Schrijf mee!