Katinka900 » Specials » Gewrichtsklachten

Wat kunnen de oorzaken van gewrichtsklachten zijn?

Wat kunnen de oorzaken van gewrichtsklachten zijn? Gewrichtsklachten kunnen veroorzaakt worden door overbelasting, artrose en ontstekingen. Het is bij gewrichtsklachten belangrijk om te blijven bewegen. Bij erge pijn worden meestal pijnstillers voorgeschreven. Dit kunnen tabletten zijn, maar vaak wordt begonnen met gel, zoals Voltaren Emulgel, VSM Spiroflor, Tantum en Diclofenac emulsiegel.

Artrose

Wanneer er sprake is van artrose, dan wordt het kraakbeen dat aan de uiteinden van de botten zit dunner. Het dunnere kraakbeen zorgt ervoor dat de botten minder soepel langs elkaar bewegen en hierdoor kan er gewrichtspijn ontstaan. Hoe meer de hoeveelheid kraakbeen afneemt, hoe erger de pijn wordt. Wanneer er geen kraakbeen meer aanwezig is, gaan de botten zelf over elkaar schuren. Hierdoor raken de botten beschadigd en wordt de kans op ontstekingen groot. Artrose kan in ieder gewricht voorkomen, maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. De aandoening verergert langzaam.

Wat kan je zelf doen?

Beweging is bij artrose erg belangrijk. Iedere dag een half uurtje voorzichtig bewegen. Het gaat dan over matige intensieve bewegingen zoals wandelen, fietsen, zwemmen of Nordic Walking. Forceren kan je beter niet doen.

Denk bij voeding aan voedsel met een een beschermende werking tegen gewrichtsklachten zoals omega 3 vetzuren (vette vis), gember, kurkuma, knoflook en de meeste groenten.

Ontstekingen

Er zijn verschillende gewrichtsaandoeningen die veroorzaakt worden of gepaard gaan met ontstekingen zoals reumatoïde artritis, artrose, de ziekte van Bechterew, het syndroom van Sjögren, Mixed Connective Tissue Disease (MCTD), Lupus erythematodes en Artritis Psoriatica.

Pijn is het voornaamste symptoom bij een ontsteking. De ontsteking ontstaat door overgewicht, stress, slijtage door overmatig gebruik, een erfelijke kwetsbaarheid, zwakke spieren rondom de gewrichten en/of verkeerde voedingsgewoonten.

Wat kan je zelf doen?

Ook in dit geval is het belangrijk om regelmatig matig intensief te bewegen, overgewicht te voorkomen en gezond te eten.

Vloeibare groenlipmossel

De groenlipmossel bevat Omega-3 vetzuren, furaanvetzuren, glycosaminoglycanen, ijzer, magnesium en vitamine B12 en is te koop als voedingssupplement in vloeibare vorm. Volgens een onderzoek uit 2014, verricht in Amerika zou dit voedingssupplement de conditie van mensen met een gewrichtsaandoening verbeteren. Een kanttekening bij dit onderzoek: er deden aan dit onderzoek slechts 53 mensen mee (bron 2).

Gel tegen gewrichtsklachten

Door gel tegen gewrichtsklachten plaatselijk toe te passen kan je niet alleen de pijn verlichten, maar ook de ontstekingen tegengaan. Wanneer je de gel drie weken hebt toegepast en nog geen verbetering bemerkt, is het verstandig om een arts te raadplegen.
Artrose door stress

Artrose door stress

Eén van de belangrijkste oorzaken van pijnlijke gewrichten is artrose. Het kraakbeen in de gewrichten wordt door artrose aangetast, waardoor bewegen moeilijker gaat en pijnlijk wordt. Het kraakbeen ne…
Pijn in gewricht, vaak relatie voeding

Pijn in gewricht, vaak relatie voeding

Wanneer je pijn hebt in je knie of last hebt van artrose, reuma, fibromyalgie of jichtklachten denk je misschien niet gelijk aan je voedingspatroon, maar vaak is je voeding de oorzaak van de klachten.…
Stress en gewrichtsklachten, wat is de relatie?

Stress en gewrichtsklachten, wat is de relatie?

De relatie tussen stress en gewrichtsklachten is complex. Was het maar zo eenvoudig dat we gewoon konden zeggen dat stress gewrichtsklachten veroorzaakt. Toch is deze relatie zeer duidelijk aanwezig e…
Artrose: wat kan helpen om pijn en klachten te verminderen

Artrose: wat kan helpen om pijn en klachten te verminderen

Bij artrose wordt het kraakbeen tussen de gewrichten aangetast. Hierdoor verandert de structuur van het kraakbeen, waardoor het kraakbeen slechter van kwaliteit en ook dunner wordt. Uiteindelijk verdw…
Osteoartritis (artrose) is één van de drie vormen van reuma

Osteoartritis (artrose) is één van de drie vormen van reuma

Er zijn drie vormen van reuma. Dat zijn artrose (voluit: artrose deformans), ontstekingsreuma (zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew, polymyalgia rheumatica, jicht) en wekedelenreuma (fibrom…
Gepubliceerd door Katinka900 op 17-05-2017, laatst gewijzigd op 08-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Taokinesis, Pixabay
  • 1. https://www.bewegenzonderpijn.com/voeding-artrose/
  • 2. http://www.dailymail.co.uk/health/article-2621088/Green-mussels-relieve-pain-arthritis-Extract-variety-ease-pain-stiffness-third.html
  • 3. http://www.voltaren.nl/pijngids/gewrichtspijn-door-artrose.html