Stress, een maatschappelijk probleem
Volgens de rijksoverheid wordt in Nederland één op de drie ziektegevallen veroorzaakt door werk gerelateerde stress. Dit kan bestaan uit een hoge werkdruk en onzekerheid over het behoud van de baan of het eigen functioneren, maar ook doordat men blootgesteld wordt aan agressie en geweld tijdens het werk. Stress wordt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dan ook wel het grootste beroepsrisico genoemd.
Waarom moeten we stress vermijden?
Stress verhoogt het cortisolniveau in ons lichaam. Cortisol is het stresshormoon. Een stresssituatie betekende vroeger dat men moest vechten of vluchten, daarom laat een verhoogd cortisolniveau de bloedsuikerspiegel stijgen en versnelt het de stofwisseling. Dit allemaal om meer energie vrij te maken. Klaar voor actie.
De invloed van stress op de hersenen
Wanneer de hoge concentratie van dit stresshormoon in het lichaam vaak voorkomt, zorgt dit voor beschadigingen van het brein en dan in het bijzonder de hippocampus. Hierdoor gaat het geheugen en het oriëntatievermogen achteruit. Uiteindelijk kan een stressvol leven de kans op dementie en dan met name de ziekte van Alzheimer vergroten. Het maakt hierbij niet uit hoe lang het geleden is dat men blootgesteld werd aan chronische stress, de beschadigingen die ontstaan zijn onomkeerbaar.
Stress en het immuunsysteem
Stress verzwakt het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Wanneer je last hebt van chronische stress, maakt het lichaam voortdurend extra energie vrij. Deze energie moet ergens vandaan komen en gaat dus ten koste van andere zaken, onder andere ten koste van het onderhoud van het immuunsysteem. Langdurige stress verhoogt dus de kans op infectieziekten, ontstekingen en auto-immuunziektes.
Stress en het hart
Onder invloed van stress stijgt de bloeddruk en neemt de hartslag toe. Acute stress kan een hartinfarct tot gevolg hebben en ook chronische stress is belastend voor het hart en vergroot de kans op hart- en vaatziektes.